Stardusty

En blogg om allt och ingenting, men som kanske mest handlar om livet som hästägare, egen företagare och elitsatsande distansryttare. Skriver även en del om naturens nyttigheter, fakta och förslag på goda recept för att på bästa sätt kunna ta vara på alla dess nyttigheter.

Brännässlan

Publicerad 2015-01-14 02:05:00 i Nyttigheter från naturen,

Genom åren har man sett att de mest effektiva medicinalväxterna är de med stor livskraft och som växer i vår närhet. Bland dessa finns brännässlan, som med sina långa och snabbväxande rötter fångar upp nödvändiga näringsämnen, mineraler och spårelement.
 
Brännässlan innehåller många beståndsdelar som är verksamma mot brister och sjukdomar, och den har en hög halt av protein. 
Den är även rik på klorofyll som är stärkande, höjer ämnesomsättningen och stimulerar blodbildningen vid anemi.
Hämmar frisättningen av cytokiner (som framkallar inflammation) och kan därmed lindra led- och muskelvärk.
Nässlan är milt urindrivande och ökar utsöndringen av klor och urinämnen genom njurarna.
Har även visat positiv inverkan på godartad prostataförstoring och lindrat vattenkastningsproblem.
 
Nässlan är alkalisk och innehåller mycket järn, vilket är bra för kvinnor, främst under graviditeter. Men den har även goda funktioner på mannen, då det blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som kommer från mannens testosteron. DHT kan orsaka skallighet, vilket således kan motverkas av nässlan.
Den ökar den perifera genomblödningen vid omslag och påskyndar därmed läkningen av skador.
 
 
Nässlorna plockas medans de är relativt små, det är då de är som mest närings- och vitaminrika. Plocka heller aldrig nässlor som växer nära inpå en gödselstack, eller strax intill bilvägar.
 
Här kommer ett par tips på hur du kan ta tillvara på dina egenplockade nässlor och några goda recept på vad du kan göra med dem.
 
Förväll
Rensa nässlorna och skölj dem noga (nässelskotten)
Koka upp 2 liter vatten med cirka 2 msk havssalt 
Lägg i 2 liter nässlor och låt dem koka 5-10 minuter.
Sila nässlorna genom en finmaskad sil och krama ur allt vatten med en handduk 
Låt torka lite lätt på bakplåtspapper
Hacka, mal eller mixa bladen, använd direkt eller frys in dem för senare 
 
Torka
Lägg nässlorna på bakplåtspapper, en filt eller ett lakan, gärna i solen eller där det är varmt 
Låt torka i ett par dagar, tills de är helt fnasiga eller torka dem i ugn på låg temperatur i några timmar. 
Vänd bladen eller rör om bland dem varje dag om du torkar dem utan ugn, och rör om på plåten om du torkar dem i ugnen. Tänk på att inte ha hög värme i ugnen eftersom det förstör nässlornas enzymer och vitaminer, samt kan ge brända blad. 
När nässlorna är torkade, så kan du ta bort bladen från nässelstjälkarna och förvara dem i en lufttät burk eller om du mixar dem så att de blir till pulver.
 
Gör ditt eget nässelté
Använd 1 tsk torkat nässelpulver i en kopp te, och drick ett par gånger per dag, för att motverka tarminfektion och inflammationer.
 
Gör din egen nässelsoppa 
2 liter förvällda färska nässelblad eller 3-4 dl nässelpulver
1 msk smör
2 msk bovetemjöl
1 1/2 liter ekologisk grönsaksbuljong
1/2 dl sojamjölk
havsalt
vitpeppar
svartpeppar
en liten gräslökskvist

Skölj, hacka och förväll nässlorna enligt ovan, i vanligt vatten med lite salt. Häll sedan bort vattnet och bort vattnet och hacka nässlorna. Häll i grönsaksbuljongen och en liten skvätt sojamjölk tillsammans med de förvällda hackade nässlorna. Koka 10-15 minuter på mellansvag värme och krydda med salt, peppar och finhackad gräslök. Servera med nässelté och nässelbröd. Du kan byta nässlorna mot torkad eller färsk spenat om du inte har tillgång till nässla.

 

Gör ditt eget nässel- eller spenatbröd

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk havssalt
2 dl finhackade nässlor, 1 dl nässelpulver eller2 dl finhackad spenat 
10-15 hackade svarta oliver
3 dl ekologiskt grahamsmjöl
cirka 10 dl ekologiskt dinkelmjöl

Rensa nässlorna, skölj och finhacka bladen eller spenaten. Blanda ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt havssalt, färska nässelblad, torkdade nässlor eller spenat och svarta hackade oliver. Rör ner grahamsmjölet försiktigt och fyll sedan på med dinkelmjöl tills det blir en fin och jämn deg. Spar lite mjöl till utbakning. Knåda degen i en stor skål, jäs övertäckt i cirka 60 minuter. Använd restrerande mjöl och knåda till limpor. Jäs igen cirka 40 minuter under köksduk. Gör gärna lite fina snitt i limporna efter cirka 20 minuter och täck dem sedan ytterligare 20 minuter. Grädda i 200 grader cirka 35 minuter eller tills dess att brödet är torrt inuti (känn med en potatissticka). Servera till nässel- eller spenatsoppa. 

 

 Grovt brytbröd på förvällda nässlor

400 gram förvällda nässlor (7 dl färska) eller 3-4 dl torkade nässlor    
1 liter havremjölk
100 gram jäst 
cirka 1 dl kallpressad rapsolja  
4 tsk havssalt 
2 tsk ekologisk honung eller mörk ekologisk sirap 
4-5 tsk sesamfrön eller walnötter 
2 dl ekologiska havregryn   
2 dl ekologiskt grahamsmjöl eller fullkornsdinkel 
20 dl dinkelmjöl 

Förväll nässlorna enligt ovan och hacka. Blanda jästen i den ljumma havremjölken och tillsätt kallpressad rapsolja, hackade eller torkade nässlor, havssalt, nötter eller frön samt honung. Blanda mjölet i en skål och rör sedan ner i mjölkblandningen. Blanda till en degig deg och låt jäsa cirka 30 minuter. Häll in en smord långpanna, platta ut med händer eller med en slickepott och skär rutor. Nagga lite lätt med en gaffel och grädda i 200-225 grader, cirka 15 minuter. Låt kallna och servera tillsammans med nässelte eller nässelsoppa.

 
Nässla som gödselmedel
Nässlan är verksam mot skadeinsekter, vilket gör det till ett naturligt och ypperligt gödsel. Du tillverkar ditt eget gödselmedel genom att lägga nässlor i en stor hink eller skål, tillsammans med lika mycket vatten så att det täcker bladen helt. Låt blandningen stå i rumstempering i ett par dagar och späd sedan med lika mycket vatten till. Ta sedan en del nässelvatten och fem delar vatten för att använda som gödselmedel. Det mineralrika nässelvattnet fungerar som gödning, på samma sätt som många växttillskott för växter.
 
Bildkälla: hemmetsjournal.se och odling.void.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thereze "Thezzan" Tillbom

En motorintresserad hästtokig tjej på 38 år, född och uppvuxen på landet utanför Enköping men bosatt i Uppsala sedan 2008. Jobbar för fullt med mitt företag Thereze Tillbom - Liberty Horse Training där jag åker ut och undervisar hästar och ägare i Natural horsemanship, frihetsdressyr, trickträning, lastträning och tolerans/miljöträning. Jag anordnar kurser/clinics och håller föreläsningar. Mycket av fritiden går till hästarna och deras träning. Som elitsatsande distansryttare krävs det en hel för att hålla hästarna fräscha och i kondition för att klara de långa distanserna. Blir även lite modellande när tid finns och det dykt upp en envis idé som inte vill släppa ;) Det är grymt kul att stå framför kameran trots att jag inte är världsvan :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela