Brännässlan

Lägg i 2 liter nässlor och låt dem koka 5-10 minuter.
Sila nässlorna genom en finmaskad sil och krama ur allt vatten med en handduk
Låt torka lite lätt på bakplåtspapper
Hacka, mal eller mixa bladen, använd direkt eller frys in dem för senare
Vänd bladen eller rör om bland dem varje dag om du torkar dem utan ugn, och rör om på plåten om du torkar dem i ugnen. Tänk på att inte ha hög värme i ugnen eftersom det förstör nässlornas enzymer och vitaminer, samt kan ge brända blad.
När nässlorna är torkade, så kan du ta bort bladen från nässelstjälkarna och förvara dem i en lufttät burk eller om du mixar dem så att de blir till pulver.
Skölj, hacka och förväll nässlorna enligt ovan, i vanligt vatten med lite salt. Häll sedan bort vattnet och bort vattnet och hacka nässlorna. Häll i grönsaksbuljongen och en liten skvätt sojamjölk tillsammans med de förvällda hackade nässlorna. Koka 10-15 minuter på mellansvag värme och krydda med salt, peppar och finhackad gräslök. Servera med nässelté och nässelbröd. Du kan byta nässlorna mot torkad eller färsk spenat om du inte har tillgång till nässla.
Gör ditt eget nässel- eller spenatbröd
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk havssalt
2 dl finhackade nässlor, 1 dl nässelpulver eller2 dl finhackad spenat
10-15 hackade svarta oliver
3 dl ekologiskt grahamsmjöl
cirka 10 dl ekologiskt dinkelmjöl
Rensa nässlorna, skölj och finhacka bladen eller spenaten. Blanda ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt havssalt, färska nässelblad, torkdade nässlor eller spenat och svarta hackade oliver. Rör ner grahamsmjölet försiktigt och fyll sedan på med dinkelmjöl tills det blir en fin och jämn deg. Spar lite mjöl till utbakning. Knåda degen i en stor skål, jäs övertäckt i cirka 60 minuter. Använd restrerande mjöl och knåda till limpor. Jäs igen cirka 40 minuter under köksduk. Gör gärna lite fina snitt i limporna efter cirka 20 minuter och täck dem sedan ytterligare 20 minuter. Grädda i 200 grader cirka 35 minuter eller tills dess att brödet är torrt inuti (känn med en potatissticka). Servera till nässel- eller spenatsoppa.
400 gram förvällda nässlor (7 dl färska) eller 3-4 dl torkade nässlor
1 liter havremjölk
100 gram jäst
cirka 1 dl kallpressad rapsolja
4 tsk havssalt
2 tsk ekologisk honung eller mörk ekologisk sirap
4-5 tsk sesamfrön eller walnötter
2 dl ekologiska havregryn
2 dl ekologiskt grahamsmjöl eller fullkornsdinkel
20 dl dinkelmjöl
Förväll nässlorna enligt ovan och hacka. Blanda jästen i den ljumma havremjölken och tillsätt kallpressad rapsolja, hackade eller torkade nässlor, havssalt, nötter eller frön samt honung. Blanda mjölet i en skål och rör sedan ner i mjölkblandningen. Blanda till en degig deg och låt jäsa cirka 30 minuter. Häll in en smord långpanna, platta ut med händer eller med en slickepott och skär rutor. Nagga lite lätt med en gaffel och grädda i 200-225 grader, cirka 15 minuter. Låt kallna och servera tillsammans med nässelte eller nässelsoppa.
