Gurkmejan härstammar från Sydostasien. Den största producenten är Indien, men den odlas även mycket i Australien, Indonesien, Iran, Kina, Kiribati, Peru, Sri Lanka, Taiwan samt på sina håll i Afrika .
Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver.
Gurkmeja anses ha många hälsobringande egenskaper.Den är en kraftig antioxidant, den renar kroppen ifrån gifter, dödar bakterier och inälvsparasiter, stärker levern och förbättrar matsmältningen.
Den har en stark antiinflammatorisk verkan som kan lindra led och muskelvärk. Den används också ofta som reningskur, en del av gifterna i kroppen utsöndras genom huden, vilket gör att man kan få en stark lukt av kattpiss på tredje behandlingsdagen. Detta är helt normalt och ett tecken på att gurkmejan gör det den ska.
Gurkmejans smak är svagt bitter, aningen skarp och påminner lite om ingefära. Den används sällan ensam och gör sig bäst som ingrediens i curry. Det är gurkmeja som ger en del currysorter deras skarpt gula färg.
Gurkmeja används även som billig utdrygning (förfalskning) av det mycket dyra äkta saffranet (*indisk saffran"). Det är också vanligt i färsk form i thailändsk matlagning, som i gurkmejssoppa. Den är även råvaraför färgämnen som används för industriell färgning av läder, papper och trä.
När gurkmeja används som livsmedelstillsatser ges den e-numret E 100.
Gurkmeja resorberas bäst om den blandas med svartpeppar.
En matsked dagligen i 21 dagar åt människa som reningskur.
Obs. Gurkmeja bör ej kombineras med nyponpulver då effekterna av dem tar ut varandra.
Recept med Gurkmeja
Curry och sesamgrillas lax:
http://www.spisa.nu/action/recipe?recipeid=21973&save=change&s=4&nf=0
Foto: Fabian Björnstjerna
Asiatisk gryta med blomkål (vegetarisk)
http://www.spisa.nu/3.19551/recept/asiatisk-gryta-med-blomkal-vegetarisk
Foto: Martin Hanner, spisa.nu