Stardusty

En blogg om allt och ingenting, men som kanske mest handlar om livet som hästägare, egen företagare och elitsatsande distansryttare. Skriver även en del om naturens nyttigheter, fakta och förslag på goda recept för att på bästa sätt kunna ta vara på alla dess nyttigheter.

Björken - en hälsokälla

Publicerad 2015-01-19 10:39:57 i Nyttigheter från naturen,

Björken suger upp flera hundra liter vatten per dygn genom sitt djupa rotsystem. 
Med detta vatten följer värdefulla hälsobringande ämnen samt mineraler och spårelement från de djupa jordlagren.
Dessa lagras i hela växten.
Blad och bark har sedan gammalt använts för att lindra ohälsa som mineralbrist, vätskeansamling, urinvägsinfektion, hud och njurproblev, led och muskelvärk samt förgiftningar. 
 
Hudläkemedel 
Garvämnena fungerar sammandragande och därmed sårläkande och är också klådstillande. Förr användes bladen och utdrag på dem som omslag på sår och vätskande eksem. Det avkok man drack som vårkur ansågs försköna hyn också när det användes utvärtes.
Sammandragande på huden och ingår idag i kosmetika som sammandragande ingrediens. Saven kan utgöra hela vätskemängden i krämer, ansiktsvatten etc. I århundraden sades det att man blev vacker av att tvätta sig med björksav, och det låg nog en hel del i det i tider när man sällan tvättade sig alls; björksaven hade helt enkelt inte mycket konkurrens. Rekommenderades på 1600-talet i England som tvättmedel för att bleka fläckar och fräknar i ansikte och på händer och användes för detta ändamål ända in på 1900-talet.
 
Björksav
Björksav har druckits i alla länder där björken växer ymnigt - i Skandinavien, Ryssland, Baltikum, Centraleuropa, Balkan. Förr tog man den som vårkur i form av dricka eller blandad i mat, man "drack märg i benen". Saven sågs som trädens blod och till och med som deras själsform. Hårtvätt med björksav lär finnas omnämnd redan i isländska sagor. På 1800-talet blev björksav ett undermedel för hud och hår och populariteten höll i sig till 1900-talets mitt. Några årtionden senare vaknade intresset igen. I Finland började man på 80-talet utvinna den tandvänliga sockerarten xylitol ur björksav och i Kanada där man har lång erfarenhet av lönnsav framställs idag både sirap och vin ur björksav. Kring millennieskiftet började den svenska branschorganisationen Lövträinstitutet utreda möjligheterna till storskaligt tappning. Idag finns det till och med ett björksavsvin på Systembolaget.
 
Tappning
Borrning: Hål borras i stammen och en pinne, pip eller ett rör sätts i för avrinning. Kan ge 15-20 liter sav per dygn. 
Sågning: En kraftig gren sågas av, binds ned och änden stoppas i en PET-flaska.
 
Men du måste vara försiktig, trädet tar ingen skada om du tappar det rätt, gör du fel så riskerar trädet att dö.
• Tappa i första hand träd som inte ska stå kvar länge. Gamla björkar är bäst.
• Tappa inte träd som har röta (tappningen kan också ge trädet röta). 
• Växla träd; tappa samma björk bara en eller två gånger med 3-4 års mellanrum. 
• Täpp till borrhålet ordentligt efteråt så att saven inte fortsätter rinna och trädet förblöder. 
• Använd kärl av plast eller metall; glas kan spricka vid frost.
 
Så här här gör du
Borra: Borra hål i sydsidan på en kraftig björk, 3-10 cm djupt beroende på hur tjock stammen är. Borra nära roten om trädet ska användas till timmer senare. Ett enkelt knivsnitt ett par cm in i barken fungerar också men ger inte lika mycket sav.  
Tappa: En bit trädgårdsslang eller en träbit med ränna stoppas in i hålet. Täta omkring med blad och jord. Låt saven rinna ner i ett kärl eller i en plastpåse fasttejpad på trädet med gaffatejp - förslut ordentligt mellan påse och bark så att inte saven rinner längs barken och innanför påsen. Kolla trädet varje dag; ibland kan det sava ordentligt så att kärlet svämmar över.
Laga: Täpp till hålet med lera, vax, träplugg eller vinkork efter tappningen så att trädet inte förblöder. Glöm inte att tacka! 😊
 
 
Savbjörkar var värdefulla förr; mycket gamla rättsfall berätttar om olovlig tappning och nedhuggning. I det sammanhanget ska påpekas att tappning av björksav inte ingår i allemansrätten. Man ber markägaren om lov.
 
Tidpunkt
Saven börjar stiga när tjälen släpper och dagstemperaturen når över 8°, i södra Sverige från mitten av mars, i norr i maj. 
Träden kan tappas tills bladen slagit ut, i södra Sverige i april-maj, i norr i slutet av maj. Bästa tiden är "när bladen är stora som musöron", brukar det sägas.
 I Småland tappade man förr traditionsenligt på palmsöndagen i veckan före påsk, vilket kunde bli när som helst från mitten av mars till mitten av april.
Att vätska sväller och stiger vid fullmåne är en gammal iakttagelse. För bästa resultat ska man därför göra tappningen under de två veckor av månadscykeln då månen växer från nymåne till fullmåne. Saven stiger på våren. Dock handlar det inte bara om kvantitet. Det hävdas ibland bestämt att sav tappad vid fullmåne och från trädets sydsida är den bästa och mest livgivande.
 
Så ser den ut
Ljusgul vätska med söt brädsmak - godare än det låter. Tidpunkten gör skillnad för innehåll och smak, liksom var björken växer. I Norrland där våren är kort och saven stiger snabbt sägs saven smaka vida bättre än i söder.
 
Hållbarhet
Håller sig en vecka eller två i kylskåp. 
Koservering bevarar saven till nästa år. Koka upp saven; när den svalnat, droppa i 0,5 % (0,5 ml per dl) flytande Atamon (mjölksyra och natriumbensonat). Om den konserverade saven sedan ska ingå i beredningar tillsammans med andra ingredienser måste ytterligare konserveringsmedel tillsättas så att också den nya blandningen håller 0,5 %. Vad uppkoket gör med innehållet mer än att hejda bakterietillväxt är okänt. Rysk björksav som säljs i Sverige är konserverad med citronsyra och 5 % socker. 
Saven kan också frysas.
 
Dryck 
Rå björksav: Måltidsdryck, eventuellt extra sötad, fortfarande en livdryck för ryssar. I Jämtland kan man på sina ställen köpa drycken Björkripa som är sav smaksatt med svarta vinbär.

Björkdricka: En svagdricksliknande björkdricka framjäst på 3-4 dagar genom att jäst (100 gram) och socker (150 gram) tillsätts i 10 liter sav. 

Björkvin: Med vinjäst får man björksavsvin som sägs likna champagne. Ett sådant finns att köpa i begränsad upplaga på Systembolaget.
 
Té på björkblad
2 tsk björkblad, färska eller torkade till 2-3 dl kokande vatten.
Låt dra en stund! Sila av och drick! Pressa gärna i lite färsk citronsaft, jättegott!
 
Björkbladen ska vara helt utslagna när de plockas före mitten av Juni. Då är de som bäst.
 
 
 Bildkälla: isdimma.blogspot.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thereze "Thezzan" Tillbom

En motorintresserad hästtokig tjej på 38 år, född och uppvuxen på landet utanför Enköping men bosatt i Uppsala sedan 2008. Jobbar för fullt med mitt företag Thereze Tillbom - Liberty Horse Training där jag åker ut och undervisar hästar och ägare i Natural horsemanship, frihetsdressyr, trickträning, lastträning och tolerans/miljöträning. Jag anordnar kurser/clinics och håller föreläsningar. Mycket av fritiden går till hästarna och deras träning. Som elitsatsande distansryttare krävs det en hel för att hålla hästarna fräscha och i kondition för att klara de långa distanserna. Blir även lite modellande när tid finns och det dykt upp en envis idé som inte vill släppa ;) Det är grymt kul att stå framför kameran trots att jag inte är världsvan :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela