Har fått önskemål om ett inlägg som beskriver hur man bäst tar tillvara på egenplockade Nypon.
Hoppas detta kan hjälpa er lite på vägen 😊
Torkning
Snoppa och halvera nyponen, använd gärna ett par tunna plasthandskar för att undvika onödigt kliande från kärnorna.
Bred ut nyponen på en långpanna och låt dem torka i ugnen i skonsamma 50 grader tills skalen är hårda och torra.
Ha gärna ugnsluckan en aning på glänt så att fukten kommer bort.
Låt nyponen svalna, glöm inte att checka så de är ordentligt torra innan du lägger in för förvaring.
täta glasburkar funkar riktigt bra som förvaring, håller sig i flera år.
Vill du rensa bort mestadels av kärnorna kan du hälla de torkade nyponen i en plastpåse och gnugga och skaka den. Kärnorna lossnar och lägger sig i botten på påsen.
Vill du göra nyponpulver måste du rensa bort kärnorna.
Nyponpulver
Mal dina torkade nypon med t.ex en elektrisk kaffekbarn, de är stenhårda så det krävs lite styrka om man ska göra det med bara handkraft i en mortel.
Kärnorna kan malas separat och användas som klipulver.
Ett enkelt recept på Nyponsoppa
- 1 liter nypon
- Ca 3 liter vatten
- 1/2-1 dl strösocker
- 1 1/2 msk potatismjöl
Så här gör du:
Skölj av dammiga nypon i ljumt vatten, låt rinna av ordentligt.
Tryck bären lätt över rivjärnets spretiga sida, så skalen blir prickade.
Blötlägg gärna i det blivande kokvattnet över natten. Koka upp nypon och vatten så det täcker, under lock, på hög värme i rymlig kastrull.
Sänk till svag värme och låt puttra med locket på omkring 4 timmar.
Rör om emellanåt och späd med mera (blötläggnings)vatten.
Sila bort nyponen och mät den mörkröda, nästan bruna soppan.
Koka ihop eller späd till 8 dl.
Sockra och smaka av sockermängden.
Rör ut potatismjölet i någon halvdeciliter kallvatten och häll i en tunn stråle ner i sjudande soppa under omrörning. Låt soppan koka upp igen helt hastigt och dra den så av plattan.
Släng inte nyponen! Koka dem en gång till nästa dag, så får du en lite enklare vardagssoppa på köpet.
Soppan kan frysas - innan den reds.
Nyponmos
Lägg nyponen i en kastrull, fyll på med vatten upp till toppen av nyponen.
Koka.
Känn på nyponen efter ca 10 min, är de blaskiga och verkar falla isär är de klara. Annars fortsätt koket tills de känns klara. Koktiden kan variera väldigt mycket beroende på bär och år.
När nyponen är klara pressas de i en sil eller i en passerapparat (om man har en sådan) och du har nyponmos.
Späd mosen till önskad smak, sockra och avred med potatismjöl.
Du kan även koka nyponmosen på samma sätt som äppelmos och ha till gröten.
Man brukar säga att nypon är mogna att plockas när de sista rosenbladen har fallit.